PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Avukatlık Giriş Sınavı Duyurusu

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINDAN

AVUKATLIK GİRİŞ SINAVI DUYURUSU

Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında çalıştırılmak üzere Avukatlık Hizmetleri Sınıfında boş bulunan 6 ncı dereceden 5, 9 uncu dereceden 15 olmak üzere toplam 20 avukat kadrosuna atama yapmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hukuk Müşavirliği ile Avukatlık Sınav ve Atama Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde giriş (sözlü) sınavı yapılacaktır.

1- GİRİŞ SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI

Yalnızca sözlü olarak yapılacak giriş sınavına katılmak isteyenlerin aşağıdaki şartları taşımaları gerekir:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde belirtilen genel şartları taşımak,

Madde 48 –

            
Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.
            

A) Genel şartlar:            

1. Türk Vatandaşı olmak,           

2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,             

3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,             

4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,             

5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
6. Askerlik durumu itibariyle;            

a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,            

b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,             

c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
     
7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.     

8. Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak.

b) Son başvuru tarihi itibariyle geçerlilik süresi dolmamış KPSSP3 puan türünden en az 70 puan almış olmak,

c) Hukuk Fakültelerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

ç) Başvuru tarihinin son günü itibariyle avukatlık ruhsatnamesine sahip olmak.

           
Sözlü sınava; KPSSP3 puanı en yüksek adaydan başlamak üzere yapılan sıralamaya göre atama yapılacak kadro sayısının beş katı (20x5=100) aday çağrılır. Son sıradaki aday ile eşit puana sahip adaylar da sınava çağrılır.

2- BAŞVURU ŞEKLİ VE YERİ

Giriş sınavı başvuruları elektronik ortamda internet aracılığıyla alınacaktır. Sınava katılmak isteyen adaylar, http://pdb.kulturturizm.gov.tr adresinin ana sayfasında yer alan “Sınav Başvuru Sistemi” başlıklı linke tıklayarak “Avukatlık Giriş Sınavı Başvuru Formu”nu doldurmak suretiyle başvurularını gerçekleştirecektir. Adayların sorunla karşılaşmamaları amacıyla gerekli işlemleri yapmadan önce, aynı sayfada yayınlanan “Sınav Başvuru Kılavuzu”nu incelemeleri gerekmektedir.          

Sınav başvuruları Sınav Başvuru Sisteminin 19/12/2016 tarihinde açılmasıyla başlayacak ve 30/12/2016 tarihi mesai saati bitiminde kapanacaktır.

Durumları, iş bu duyurunun birinci maddesinde öngörülen şartlara uygun olan adayların, 30/12/2016 günü mesai saati bitimine kadar, “Sınav Başvuru Sistemi” ile giriş yapıp aynı sayfada yer alan kılavuzda belirtilen şekilde başvurusunu yaparak Avukatlık Giriş Sınavı Başvuru Formu çıktısı ve ekleri ile birlikte Muhsin Yazıcıoğlu Cad. No:50 100.Yıl-ANKARA adresinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığına elden veya posta yolu ile müracaat etmeleri gerekmektedir. Başvurusu elektronik ortamda yapılmadan gönderilen belgeler işleme alınmayacaktır.

Başvuru formları ve eki belgelerin incelenmesi sonucu sözlü sınava katılmaya hak kazanan adayların listesiwww.kulturturizm.gov.tr internet adresinde ilan edilecek olup, adaylara ayrıca elektronik ortamda  bildirim yapılacaktır.

Giriş sınavına katılacakların listesine, isim listesinin Bakanlık internet sitesinde ilanından itibaren beş gün içinde Personel Dairesi Başkanlığına yazılı olarak itiraz edilebilir. Yapılan itirazlar Giriş Sınavı Komisyonunca, itiraz tarihinden itibaren en geç beş gün içerisinde sonuçlandırılır. Bu süre, incelemenin zorunlu kılması halinde en fazla on güne kadar uzatılabilir.

3- BAŞVURU SIRASINDA İSTENİLECEK BELGELER

           
Giriş sınavına katılmak isteyen adaylar “Avukatlık Giriş Sınavı Başvuru Formu”na aşağıdaki belgeleri eklerler:

           
a) Diploma veya mezuniyet belgesinin aslı veya onaylı örneği (eğitimini yurt dışında tamamlamış olanların diploma denklik belgesinin aslı veya onaylı örneği).

b) Avukatlık ruhsatnamesinin aslı veya onaylı örneği,

c) KPSS (B) sonuç belgesinin bilgisayar çıktısı,

ç) Özgeçmiş,

           
Yukarıda belirtilen belgelerin, ıslak imzalı “Avukatlık Giriş Sınavı Başvuru Formu” ekinde son başvuru tarihi (30/12/2016) mesai bitimine kadar Personel Dairesi Başkanlığına teslim edilmesi şarttır. Bu belgelerden (a) ve (b) sıralarında yer alanlar, aslı ibraz edilmek kaydıyla adı geçen Başkanlıkça ya da bulunulan ildeki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilisince de onaylanabilecektir. Ancak, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yapılacak onay işleminde, onaylayan görevlinin adı-soyadı ve unvanı, onay tarihi, aslının aynıdır ibaresi ile okunaklı birim mühür baskısının bulunması gerekmektedir.

           
Posta ile yapılan başvurularda, “Avukatlık Giriş Sınavı Başvuru Formu” ile yukarıda belirtilen belgelerin eksiksiz olarak son başvuru tarihine (30/12/2016) kadar Bakanlık genel evrakına ulaşmış olması gerekir. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.

4- SINAV ŞEKLİ VE KONULARI

Yalnızca sözlü olarak yapılacak olan giriş sınavına girmeye hak kazanan adaylar;

a) Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Medeni Usul Hukuku, Uluslararası Hukuk, İdare Hukuku, İdari Yargılama Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Usul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, İş Hukuku, İnsan Hakları Hukuku, Ticaret Hukuku konularına ilişkin bilgi düzeyi,

b) Kavrama, muhakeme etme, özetleme ve ifade etme yeteneği,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,

yönlerinden ayrı ayrı puan verilmek suretiyle değerlendirilir.

5- DEĞERLENDİRME, İTİRAZ VE ATAMA

Adaylar, sınav kurulu tarafından iş bu ilanın 4 üncü maddesinin (a) bendi için elli puan, diğer bentlerde yazılı özelliklerin her biri için onar puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için, Giriş Sınavı Komisyonu başkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır.

Başarı puanı en yüksek olan adaydan başlanmak suretiyle belirtilen kadro sayısı kadar asıl aday belirlenir. Alınacak avukat kadro sayısının yarısını geçmemek kaydıyla başarılı adaylar arasından başarı puanı sırasına göre yedek liste belirlenir.

Başarı sırasına göre oluşturulacak yedek aday listesi, sınav sonuçlarının ilanından itibaren altı ay süre ile geçerlidir.

Giriş sınavında yetmiş ve üzerinde puan almış olmak, asıl ve yedek sıralamasına giremeyen adaylar için müktesep hak teşkil etmez.

Adayların, atanmaları başarı derecesi sıralamasına göre ilgili mevzuat çerçevesinde yapılır.

Adaylar sınav sonuçlarına, sınav sonuçlarının ilan edilmesinden itibaren yedi gün içinde yazılı olarak Giriş Sınavı Komisyonuna (Personel Dairesi Başkanlığı aracılığıyla) itiraz edebilirler. İtirazlar, itiraz süresinin bitiminden itibaren Giriş Sınavı Komisyonu tarafından en fazla onbeş gün içerisinde incelenerek karara bağlanır. İtiraz sonucu adaya yazılı olarak bildirilir.

6- SINAV YERİ VE TARİHİ

Yalnızca sözlü olarak yapılacak giriş sınavının; tarihi, saati ve yeri daha sonra Bakanlığımız www.kulturturizm.gov.tr internet sitesinde ilan edilecektir.

7- GERÇEĞE AYKIRI BEYAN       

Giriş sınavını kazananlardan sınav başvuru formunda gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu veya belge verdiği tespit edilenlerin sınav sonuçları geçersiz sayılır ve atamaları yapılmaz. Atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talep edemezler.

           
Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu veya belge verdiği tespit edilenler hakkında suç duyurusunda bulunulur. Bu şekilde Bakanlığı yanıltanlar kamu görevlisi ise durumları çalıştıkları kurumlara da bildirilir.

8- GİRİŞ SINAVINI KAZANANLARIN DUYURULMASI

Giriş sınavını kazananların listesi Bakanlığımız www.kulturturizm.gov.tr internet sitesinde ilan edilecektir. Giriş sınavını kazanan adaylara ayrıca yazılı tebligat yapılacaktır.

9- KADROLARIN BULUNDUĞU İLLER

İL

SINIF

DERECE

ADET

MERKEZ (ANKARA)

AH

9

5

ANKARA

AH

6

1

AYDIN

AH

9

1

BALIKESİR

AH

6

1

BURSA

AH

9

1

ÇANAKKALE

AH

6

1

DENİZLİ

AH

9

1

EDİRNE

AH

9

1

ERZURUM

AH

9

1

ESKİŞEHİR

AH

6

1

GAZİANTEP

AH

9

1

MERSİN

AH

9

1

KAYSERİ

AH

9

1

ORDU

AH

9

1

TOKAT

AH

6

1

KARABÜK

AH

9

1

TOPLAM:

20


Sınav duyurusu ile ilgili ayrıntılı bilgi için:
0312 309 08 50 /22 01- 22 02- 22 03 -22 04 -22 05